Projectje.

In maart 2010 kreeg ik het verzoek contact op te nemen met een eigenaar van een tussenwoning. Hij wou zijn woning isoleren, maar omdat het isoleren van een tussenwoning i.h.a. relatief kostbaar is, had hij al contact opgenomen met andere bewoners van zijn straat en het bleek dat er meer interesse was.

Na een oriŰnterend gesprek heb ik de woning ge´nspecteerd, de maten van de woning opgenomen en hebben wij een vergadering belegd met de andere ge´nteresseerden.
Na uitleg over PUR en Supafil kozen zij voor het vullen van de spouw met Supafil. Enkele bewoners besloten ook hun vloer te laten isoleren met PUR.

Tijdens deze vergadering was ook een woningeigenaresse uit een andere straat aanwezig; daar is (na inspectie) gekozen voor PUR in de spouw en onder de vloer.

In een drukke periode is het lastig zo`n project in te plannen, maar dankzij de soepele instelling van de bewoners kon dat mooi in het begin van de zomer.

Een kort verslag van de spouwmuur-isolatie met enkele toelichtingen.

Deze ventilatie-openingen hebben als doel de kruipruimte te ventileren. Door hun constructie ventileren ze echter ook de spouw en koelen bij flinke wind en vrieskou de buitenzijde van de binnenmuur meer dan wenselijk en (zeker) bij tussenwoningen zit daar bijna altijd een verwarmingsradiator . . . !

De sleuven worden gedicht met specie, zodat daardoor al veel minder warmteverlies plaatsvindt.
 

Omdat de kruipruimte wel geventileerd moet worden (vooral als het een houten vloer betreft), wordt een gat (d = 5 cm) schuin naar beneden geboord en daar wordt een buis in geschoven. Met een afdekplaatje ziet het er weer netjes uit.
 

In de gevel worden gaten geboord; hier is een boor van 22 mm gebruikt.
Tel eens hoeveel stenen er horizontaal en verticaal tussen de boorgaten zitten (even inzoomen). Voor goede isolatie is optimale vulling van de spouw van essentieel belang!

Tijdens het vullen controleert Barend met een duimstok of de Supafil goed stevig in de spouw zit.
Daarna worden de gaten met specie gedicht.
De specie in de onderste gaten (foto rechts) waren door de zon al dusdanig gedroogd, dat ik dichtbij moest gaan staan om ze terug te vinden.

Misschien duurde het laden van deze pagina wat langer dan gebruikelijk. De foto's hebben voor een webpagina een behoorlijk hoge resolutie; u kunt ze daardoor ook flink vergroot in detail bekijken.

Wat kost nou zoiets?

Isolatiebedrijven vragen per opdracht vaak een minimumbedrag van ▒ Ç 1000.
Omdat het hier een burenactie betreft, hebben deze bewoners van de Betje Wolffstraat hun isolatie voor een 'burenprijsje' gekregen. (Om de concurrentie niet op voorsprong te zetten, vermeld ik niet de exacte prijs, maar het isoleren van de spouw van een tussenwoning was nu ruim onder de Ç 600!)

Is uw woonsituatie enigszins vergelijkbaar?
Neem dan eens contact op.

Zoom met Google Maps in op de zijmuur van de hoekwoning op no. 63;
zichtbaar zijn de grote witte stippen om de ongeveer 6 stenen.
Hoe zou het isolatiemateriaal daar verdeeld zitten?
Die woning is dus NIET door ons ge´soleerd!

Terug naar de startpagina.